ARREDAMENTO MİMARLIK Mart-Nisan Sayısıyla VKHUTEMAS’ın 100. YAŞINI Kutluyor!

Arredamento Mimarlık, raflarda yerini alan yeni sayısını Sovyet Devrimi’nin sanat ve tasarım deneyimi Vkhutemas’a ayırıyor.

Sayı; Moskova’nın Ekim Devrimi sonrası hararetiyle 1920’de kurulan ve 1930’larda, Stalin’le birlikte ideolojik kabul gören Sosyalist Gerçekçilik süresince sonlanan kısa ömrü boyunca “Modern Mimarlık ve Şehircilik” adına önemli bir mirası üreten Vkhutemas okulunun tarihsel izdüşümlerini günümüz dağarcığı ile bir kez daha tartışmaya açıyor. Tema’nın, konuk editörlüğünü Güven Arif Sargın’ın üstlendiği ilk bölümünde Görkem Demirok, Ali H. Alptekin, Emre Sevim, Sıla Karataş Başoğlu ve Serdar Erişen’in makaleleri emek-sermaye çelişkisine odaklanan 20. yüzyıl avangart hareketleri ve ilintili özgürleştirici programları sorguluyor. Tema kapsamında ayrıca; Vkhutemas’ta çalışmış öğretim üyelerinin yaklaşım ve çabalarının kuramsal temellerini örnekleyen tarihsel metinler sunuluyor; 20. yüzyılda sanat, tasarım ve mimarlık alanlarında önemli devrimsel rol oynamış bir grup yüksek okul ile dönemin Sovyet tasarım ve mimarlık yayınlarından bir seçki de tanıtılıyor.

Arredamento bu sayıdan başlayarak, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS) katkılarıyla günümüzde betonun nitelikli kullanımını örnekleyen projelerin ele alınacağı “Opus Caementicium” başlıklı yeni bir bölüme yer veriyor. Bu dizinin ilk yazısında David Chipperfield’ın tasarladığı James-Simon-Galerie’yi Saitali Köknar değerlendiriyor.

Sayıda Murat Artu, Kübra Cihangir Çamur, Cahit Duru, Kenan Güvenç, Celal Abdi Güzer, Ayşe Işık Ezer, Mehmet Nazım Özer, Lale Özgenel, Kazım Pehlivanoğlu, Hüseyin Tanrıöver ve M. Murat Uluğ; Aralık ayında yitirdiğimiz Baran İdil’i kısa metinlerle anıyorlar.

Yıldız Entegre’nin katkılarıyla yayınlanan “Ağacın İzinde” bölümünde bu ay, mimari tasarımı Kengo Kuma and Associates’e (KKAA) ait olan OMM – Odunpazarı Modern Müze’nin hikayesini, KKAA ortakları Kengo Kuma ve Yuki Ikeguchi anlatıyor.

Tolga Tüzün’ün Cevdet Erek’le yaptığı söyleşi, sanatçının 9 Ağustos 2020 tarihine kadar “Bergama Stereotip” adıyla Arter’de gösterimde olacak mimari ve işitsel yerleştirmesine odaklanıyor.

İtalya’da peyzaj ve mimarlık odağında üretim yapan çokdisiplinli stüdyo INOUTarchitettura’nın iki güncel yapısının incelendiği Mart-Nisan sayısında ayrıca; Ahmet Yılmaz, “Güncel Mimarlıkta Bunalım: Türkiye’de ve Dünyada” başlıklı Uğur Tanyeli metnini tartışan ve eleştiren yazısında, tasarımcılarının İznik Sosyal Konutları projesini ortaya koyarken dayandıkları görüş ve amaçlarını açıklıyor.

Binat İletişim ve Danışmanlık bünyesinde yayınlanan Arredamento Mimarlık’ın 339. sayısı, başta D&R, İnkılap, Nezih, Remzi, Dost, Turan gibi kitabevleri olmak üzere CarrefourSA, Migros, Macro gibi zincir mağazalar ve büyük şehirlerin işlek yerlerindeki satış noktalarından edinilebilir. 

Arredamento Mimarlık’a [abonelik.binatdanismanlik.com] adresinden abone olabilirsiniz. Derginin 2017-2020 yıllarına ait sayılarına ise, Dergilik, Türk Telekom E-Dergi, Vodafone dMags Dergi ya da PressReader uygulamaları üzerinden ulaşabilirsiniz.